IEMES-week 4
Gastcollege 1 – Menno Deen (Swim Games)
Menno Deen was bovenal een écht gamefanaat. De Nederlandse game-industrie groeide afgelopen jaren met 20%, een lucratieve branche naar het schijnt. Menno leek in ieder geval blij er een onderdeel van te zijn. Hij maakte gebruik van een uitstekende PowerPoint en sprak vlot en duidelijk. Wel merkte ik dat hij soms iets te lang bij sommige onderwerpen bleef haken (vooral bij de soorten Swim Games die hij allemaal bedacht). Ikzelf vond zijn presentatie interessant, maar ik heb niet zoveel met serious games. Dat is niet echt mijn “cup of tea”. Desalniettemin was het een leuke openingsact van deze laatste IEMES-week.
Gastcollege 2 – Jan-Jaap van der Wal (Gastdocent van het Jaar)
Na zijn opvallende afwezigheid in IEMES-week 3, was Jan-Jaap dan toch eindelijk weer teruggekeerd naar de ACI. De reden dat hij er in de derde IEMES-week niet bij kon zijn werd meteen duidelijk gemaakt: hij was druk bezig met de opnamen van een nieuwe documentaire over stand-upcomedy in de Balkan (voormalig Joegoslavië). Volgens Jan-Jaap hebben deze landen:
“[De Balkanlanden hebben] een heel eigen gevoel voor humor.”
Hem leek het interessant deze vorm van komedie eens wat meer internationale aandacht te geven.
“Comedy Factory op RTL is een verschrikkelijk programma”
Een opvallende uitspraak, maar één waar ik mij uitstekend in kan vinden. Het doet het imago van stand-upcomedy als kunstvorm niet veel goed. Eén specifiek punt wat Jan-Jaap aankaartte was het overvloedig gebruik van publiekshots, wat aangeeft dat je mensen “moet” zien lachen, anders is het niet grappig. Een doodzonde volgens Jan-Jaap.
“Kracht zit hem in simpelheid”
Échte humor is simpel, volgens Jan-Jaap. Een grap moet kort, begrijpelijk en vooral simpel zijn. Op dit principe moeten alle cabaretvoorstellingen, sitcoms op tv en stand-upcomedy-acts zijn gebaseerd; wees simpel, zo haal je alle kracht uit een grap.
Gastcollege 3 – Jan Dirk Vis (Jan Vis Artiestenbureau)
Jan Dirk Vis, uitbater van Jan Vis Artiestenbureau, had een interessant gastcollege over talentenshows op televisie. Hij maakte op een interessant manier duidelijk dat meedoen aan een talentenjacht eigenlijk een doodzonde op je carrière is. Je begint volgens hem dan op 100% en gaat daarna alleen maar na beneden, want je komt uit het niets en hebt dus nog geen naam opgebouwd, wat ervoor zorgt dat na een tijdje de nieuwigheid eraf is. Een carrière moet je langzaam opbouwen volgens Jan Dirk Vis, maar telkens als hij aandraagt aan een talentenjacht wordt daar echter niets mee gedaan. Een onverwacht interessant stukje informatie, wat voor mijn gevoel weeral voor mij bevestigd dat talentenjachten volledig uitgerangeerd zijn.
Gastcollege 4 – Judith Vink (Theater aan de Parade)
Eindelijk eens iemand uit de theaterwereld, het heeft even geduurd. Judith Vink is directrice van het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. Het college stond voor het grootste deel in het teken van de gesteldheid van de theaterwereld, die niet al te best is. Veel sluitingen van theaters, bezuinigingen in de cultuurbranche, noem het maar op. Ook het Theater aan de Parade zelf kwam aan bod, ik wist niet dat er zoveel verschillende functies binnen een theater waren. Dat zegt toch maar weer wat voor een arbeidsintensieve branche het theater eigenlijk Interessante, maar (door sommige cijfertjes) een beetje taaie stof. Het laatste deel van het college stond in het teken van de winnende SWOT-analyses die moesten worden ingestuurd, waaruit verschillende winnaars werden getrokken.
Gastcollege 5 – Roy Grünewald (Storytelling)
Als ik een winnaar aan mocht wijzen voor meest interessante én leukste gastcollege zou ik deze als nummer één nomineren. Roy Grünewald sloeg de spijker helemaal op de kop door een interactieve, grappige en luchtige manier van presenteren aan te wenden voor het behandelen van de basisprincipes van storytelling. Hoogtepunten waren onder andere het Dracula-tafereel en de verassende herinterpretatie van het klassieke sprookje Roodkapje. Dit is één van de weinige gastcolleges waar ik van het prilste begin tot het bittere eind onafgebroken heb staan luisteren, de kracht van een échte storyteller. Ik hoop deze man vaker te mogen horen spreken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten