dinsdag 26 maart 2013

Verslag gastsprekers IEMES-week 3


IEMES-week 3

Martijn Arets – Brand Expedition
Het eerste gastcollege van deze week ging over het wonderbaarlijke verhaal van Martijn Arets, die op een dag in 2011 besloot om een reis door Europa te maken op zoek naar 20 authentieke merken en schreef daar een boek over “Brand Expedition”. Via een aantal geniaal uitgestippelde marketingacties kreeg hij zonder grote uitgeverijen of bergen geld zijn boek gepubliceerd, waarna het veel lovende reacties oogstte. Het boek zelf beschrijft 20 merken van Europa en hoe zij hun authenticiteit en verhaal uiten in hun praktijken. Op het moment is een Engelse vertaling uitgegeven en wordt er gewerkt aan een Chinese vertaling.

C.J. Otten – Producer
Jan-Jaap van der Wal kon niet komen (laat voor mij wel zien hoe serieus hij het allemaal neemt), dus moest er op korte termijn een vervanger worden gevonden. Gelukkig kwam hij op tijd en heeft ons allen verblijdt: C.J. Otten, eigenaar van onder andere PummelRecords en MAX power*rent. Hij werkte onder andere als producer voor Valensia, Veldhuis en Kemper, De Heideroosjes en Van Velzen, via wie hij onder andere laatst nog bij Vrienden van Amstel Live in de Heineken Music Hall mocht zijn. Ook was hij vast technicus voor Sara Kroos in haar theatertour, eerst als invaller, later door een goede samenwerking als vast technicus.

Luc Begas – BKKC (Brabantse Kamer voor Kunst en Cultuur)
Luc Begas is financieel adviseur voor de BKKC. Hij helpt aspirerende kunstenaars via crowdfunding hun werken te kunnen financiëren. De Overheid bezuinigt natuurlijk flink op de kunst- en cultuursector, dus moeten door het gebrek aan subsidies een nieuwe manier van geld verzamelen worden gevonden. Crowdfunding was het antwoord, het publiek financiert door als het ware ‘aandelen’ van een bepaald werk te kopen het eindproduct. Op deze manier is de kunstenaar minder afhankelijk van overheidssubsidies. Een creatieve manier die al meerdere malen zijn vruchten afworp in het verleden. De BKKC is in Tilburg gevestigd en is de thuisbasis van alle Brabantse kunst- en cultuurinstanties.

Chiel Christiaans – Chiel Christiaans Creatives
De derde gastspreker was Chiel Christiaans, die een eigen entertainmentbedrijfje heeft. Zijn bedrijf levert producties voor vier deelbranches: Theater/Entertainment, Dans, Events en Televisie. Voor de Efteling verzorgde hij een aantal entertainmentacts, met oud-medewerkers van het Land van Ooit maakte hij een spectaculaire riddershow, die door het hele land trekt en hoge ogen gooit en voor Nickelodeon produceerde hij NickBattle, een bekend zondagochtendprogramma. Zijn bedrijf werkt met veel freelancers, die veel verschillende stijlen machtig zijn, maar ook met professionals, theatermakers en entertainers. Kinderproducties hebben een compleet andere insteek dan dergelijk volwassen entertainment; alles moet snel en spannend zijn. Kinderen geboeid houden is de uitdaging.

Arijan van Bavel – Adje/De Waarbeek
Een van de leukste gastcolleges voor mij, omdat het een nadrukkelijke focus had op themaparken. Arijan van Bavel begon zijn professionele carrière in de Efteling, met de entertainmentact D.E.E.E.F. (De Enige Echte Efteling Fanfare) als Appie Jansen, de onhandige xylofonist. Die act werd gespeeld van 2001 tot 2004 en sleepte zelfs een prijs in de wacht. Nadat de act werd stopgezet, richtte Arijan samen met een aantal collega’s De Zingende Decoupeerzaag op, een reizende theatervoorstelling. Na een periode zonder succes, mailde hij naar Paul de Leeuw. Die mail werd beantwoord en niet lang daarna stond Arijan als Adje in de show van Paul de Leeuw. Daar oogstte hij zoveel succes dat hij werd getekend voor een aantal seizoenen. Nadat hij ook daarmee weer ophield, stuitte hij op De Waarbeek. De Waarbeek in Hengelo is een kleine familieparkje met oude kermisattracties. Hij kocht het park op en is van plan het te gaan exploiteren als een nostalgisch dagje uit voor de hele familie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten