donderdag 25 oktober 2012

[Studiecoaching] Semesterplanning

Hier een voorbeeld van een semesterplanning. Ik heb twintig weken als uitgangspunt genomen vanaf het begin van het schooljaar. Ik weet niet of het klopt, en ik weet dat bijna alle weken er hetzelfde uitzien, maar ik werk nou eenmaal iedere week hetzelfde. Ik hoop dat dit volstaat.

Het is een Excel-bestand, dus hier een linkje. Gebruik het verstandig...

Semesterplanning week 1 t/m 20

dinsdag 23 oktober 2012

[Studiecoaching] Weekplanning voorbeeld

Dit is een voorbeeld van een weekplanning. Het laat mijn planning zien van de week voor de herfstvakantie (8 t/m 12 oktober 2012). Onder de kopjes P (planning) staat wat ik had gepland, onder de kopjes R (realisatie) staat wat ik daadwerkelijk heb uitgevoerd.

Zoals je kunt zien zijn er nogal wat verschillen. Op maandag en donderdag bleek ik eerder vrij te zijn, dit had echter geen invloed op de begintijden van het huiswerk. Ook heb ik persoonlijke verzorging soms een dagje opgeschoven.

[IEMES-week] Opdracht 4 – Gastcollege Erwin Schellekens (Festival Mundial)


Erwin Schellekens ging van vrijwilliger naar mede-eigenaar van Festival Mundial. Oorspronkelijk een goodwill(draagvlak)festival, nu een wereldwijd erkend en gerespecteerd evenement die ieder jaar veel bezoekers trekt. Erwin is bij Mundial werkzaam als programma- en conceptontwikkelaar. Dat wil zeggen dat hij mede verantwoordelijk is voor het thema en het programma dat dat thema ondersteunt. Sinds enkele jaren zoekt Festival Mundial de samenwerking op met andere festivals. Mundial is een evenement wat vooral in het begin de uitstraling had van een wereldtentoonstelling, gewoon wat standjes met muzikanten uit alle windstreken. Nu is het  een internationaal bekend festival met verschillende topartiesten en vele bezoekers. Een hele evolutie!

maandag 22 oktober 2012

Opdracht 3: Benefietdag voor Villa Pardoes [Event]

Ik ben zondag 14 oktober naar Drunen afgereisd voor de Benefietdag voor Villa Pardoes, ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van Efteling-fansite De Vijf Zintuigen.

Aangezien de Efteling mijn favoriete park is, was deze dag natuurlijk een feest. Niet alleen waren er bekende Efteling mensen uit heden en verleden, ook waren er een aantal leuke verrassingen gepland.

Ik heb er een kleine Infographic van gemaakt, die de drie grote delen van de dag belichten.

Veel plezier!


Motivatie keuze voor CO-IEMES

Eigenlijk had deze post aan het begin van de blog moeten staan, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen...

Ik hou van entertainment, en dan vooral themaparken. Het is een passie die is gegroeid vanaf een vrij jonge leeftijd en me eigenlijk nooit heeft losgelaten. Ik hoop via CO-IEMES een plekje te vinden in de themaparkenbranche. Maar dat is niet het enige, ik hou van alles wat met entertainment te maken heeft. Het vermaakt, raakt, vervoert en ontroert mensen en het lijkt mij heerlijk dingen te maken die mensen raken. Ik game graag in mijn vrije tijd, luisteren naar muziek en films kijken. Eigenlijk ben ik continu bezig met entertainment. Ook heb ik op deze opleiding gelijkgestemden ontmoet en de passie die iedereen naar de buitenwereld uitstraalt, steekt elkaar aan. Ook zijn het gewoon hele leuke mensen.

Ik wil in de pretparkindustrie als ontwerper van herinneringen. Ik wil dat de dingen die ik creëer de mensen een transformationele beleving meegeven. Want, waarom kan een themaparkattractie zich niet op de zelfde manier ontvouwen als een film of een game? Ik heb het gevoel dat ik grote dingen met het medium kan doen. IEMES kan er maar beter klaar voor zijn... hier wandelt een echte pretparkpionier rond!

Kortom, deze opleiding is voor mij een duikplank naar iets groters. Van mijn hobby mijn werk kunnen maken, lijkt mij het mooiste wat er is en ik hoop dat bij CO-IEMES te bereiken.

Opdracht 2: The Lord of the Rings [Entertainment]

Dit is mijn tweede EMEG-opdracht: een film kijken met commentaar van de regisseur.
Hier een link naar de pdf van de presentatie.
https://dl.dropbox.com/u/104541868/The%20lord%20of%20the%20rings.pdf

Organisatie

Hoe zijn mijn communicatiekanalen georganiseerd om te zorgen dat ik niks mis? Daar heb ik verschillende middelen voor. Hier een kort verslagje:

Allereerst...









Onze klas heeft een geheime "groep" op Facebook, waarin belangrijk mededelingen, huiswerk en uitnodigingen worden geplaatste. Iedereen kan bij deze informatie en is helder en duidelijk verwoordt. Dit is het informatiekanaal wat ik gebruik om de hele klas in één keer te bereiken.

Daarna komt..








In project- en groepsverband is Dropbox een uitstekende manier om belangrijke documenten zonder omslachtigheid naar alle groepsleden te sturen. Ze kunnen deze vrij bewerken en groepsleden zullen dan een bijgewerkte versie ontvangen direct na het opslaan. Dit is vooral handig bij een project, aangezien iedereen nu dezelfde documenten binnen handbereik heeft.

En als laatste...











Als laatste heb ik de Fontys Portal als belangrijk informatiekanaal. Belangrijk school-, vak- en tentameninformatie wordt hier gedeeld. Ook kun je zelf mails naar leraren en leerlingen sturen. Check het regelmatig en niks zal je ontgaan.

Dit was, heel in het kort, hoe ik mijn informatiekanalen beheer.

maandag 8 oktober 2012

[IEMES-week] Floriade opdracht


1.       BBT-formule
Belofte: De Floriade is een tienjaarlijkse wereldtuinbouwexpo. Dit jaar vond deze plaats in Venlo. De belofte van de Floriade is dat je wordt meegenomen in het theater van de natuur. Een theater waar jij als bezoeker deel van uitmaakt. Jij bent immers onderdeel van dezelfde natuur als dat van groente, fruit, bloemen, planten, bomen, ecosystemen etc.  Alle bouwwerken worden op groene manier gebouwd en onderhouden.
Bewijs:  Alle attracties belichtten elk een verschillend aspect van tuinbouw en milieu. Overal stonden informatieve borden met uitleg over het desbetreffende paviljoen. Overal stonden groene energievoorzieningen. Zo op het eerste gezicht leken de beloftes waar te zijn gemaakt… Nu verwacht je zeker een ‘maar’, maar die is er niet!
Toonzetting: Om dat zo’n beetje alle leeftijden op de Floriade afkomen is alles op toegankelijke manier beschreven.  
2.       Communicatiekrachtformule Floriade
De communicatiekrachtformule gaat als volgt:  I=R*P*T*T*M-A
I=impact v.d. boodschap/communicatiekracht
R=relevantie
P=prikkel/attentiewaarde
T=timing
T=tone of voice
M=medium
A=angst/weerstand van de doelgroep

Relevantie: Het thema van de natuur beschermen en het introduceren van mensen in de tuinbouw is niet echt aan tijd gebonden en is daardoor altijd wel relevant op een bepaalde manier. Nu, bijvoorbeeld, is duurzaamheid een veelbesproken onderwerp binnen de politiek.
Prikkel/Attentiewaarde: De Floriade is een typisch voorbeeld van een interessegebonden evenement. Mensen die niet geïnteresseerd zijn in tuinbouw gaan hier niet naar toe. Wij zouden hier uit ons eigen ook niet naar toe zijn gegaan. Het moet dus voor niet-geïnteresseerden aankomen op een leuke en toegankelijke aanprijzing. Op TV was er buiten de reclame van de Rabobank (een van de sponsors) na, geen echte leuke aanprijzing voor jonge mensen om te komen. Natuurlijk speelt het imago van de Floriade ook mee (zie verderop).
Timing: De Floriade is een tienjaarlijks evenement. Aangezien het thema en doel van het festival altijd wel relevant zijn (tijdloos), kun je hier moeilijk een timing aan verbinden.
Tone of voice: De communicatie in zowel de reclame als op de Floriade zelf was weinig spannend en liet niets aan de verbeelding over. Daardoor heb je al vrij snel een beeld van war je te wachten staat. Uitspringers waren er ook, bijvoorbeeld bij aankondigingen van attracties (zoals The Dome en The Willowman), deze waren erg nieuwsgierig makend, maar helaas te weinig aanwezig.
Medium: De Floriade werd op alle mogelijke manieren aangekondigd: in de krant, op de radio, op TV en in openbare ruimten. Maar je kan net zoveel reclame maken als je wilt, als de doelgroep geen/weinig interesse heeft komt het ook niet zo snel. Opnieuw heeft dit met imago te maken.
Angst/Weerstand v.d. doelgroep: De Floriade had dit jaar duidelijk een jongere doelgroep op het oog. De communicatie vanuit de Floriade kon echter niets aan het imago van een saaie bloementuin doen. “Gewoon” wat bloemen en planten kijken is gewoon niet interessant genoeg voor jongeren, die hebben wat meer actie en sensatie nodig.
Twee aanbevelingen:
1.       Wat ik zou adviseren is een boost in het attractieaanbod. De Floriade van 1992 in Zoetermeer had een interactieve animatronicshow en andere attractie die de Floriade deden aanvoelen als een soort pretpark. Juist deze attracties (met de wijsheid dat je ze maar één keer in de tien jaar kunt beleven) zorgen al voor een grotere prikkel om te komen.
2.       Een ander puntje waar ze aan kunnen werken is imago. Het imago (zie verderop) is natuurlijk niet het beste om jongeren naar de Floriade te lokken. Wat ik zou adviseren is om ook de nadruk te leggen op andere facetten dan alleen de bloemen en planten. Leg bijvoorbeeld ook de nadruk op de attracties. Laat wat spectaculaire, snelle beelden zien en je maakt mensen al veel sneller benieuwd naar het complete aanbod.
3.       Identiteit/Imago Floriade
Identiteit: Wat ik uit zowel de Floriade zelf als de website heb kunnen halen, is dat de Floriade zichzelf wil profileren als een hippe en leerzame manier om mensen kennis te laten maken met de tuinbouw en mensen bewust te maken van hun rol in het milieu. Alles krijgt een mooi groen kleedje. De Floriade als theater van de natuur.
Imago: Het imago is echter niet zo hip. De meeste mensen zetten de Floriade in hetzelfde rijtje als alle andere bloementuinen (bijvoorbeeld de Keukenhof), wat zo ongeveer gelijk staat aan een leuk dagje uit voor het plaatselijke bejaardentehuis. Veelal wordt de Floriade een stoffig imago toebedeeld.
Verschil: Het is duidelijk dat de identiteit en het imago van de Floriade enorm verschillen. Floriade beweert zelf heel fris en jeugdig te zijn, de realiteit bewijst echter het tegendeel.

zondag 7 oktober 2012

[IEMES-week] Opdracht 2 – Gastcollege Eric Corton


Eric Corton (bekend van 3FM en Nederland 3) gaf op maandag 24 september 2012 een gastcollege op Fontys ACI. Hij deed dat aan de hand van vragen van het publiek. Daar kwamen interessante antwoorden uit voort, alsmede ook enkele quotes die ik heb uitgekozen om hier neer te zetten en toe te lichten.

Entertainment- en kunstonderwijs moeten zin hebben”.

Dit was één van de quotes die er uitsprongen voor mij. Ik deel namelijk dezelfde mening; met alleen leren hoe je een schaduw kunt schilderen kom je er tegenwoordig niet meer. Net zo min als wanneer je alleen de geschiedenis van de impressionistische film in Duitsland weet. Je moet je eigen leren presenteren, je moet weten van de ins-and-outs van de entertainmentbranche. Alleen zo leid je creatieve mensen op die ook weten van de ‘echte’ wereld.

Er is een verschil tussen hervormen en stukbezuinigen”.

Dit slaat natuurlijk op hoe de overheid nu met de kunstensector omgaat. In het kader van ‘bezuinigingen’ worden orkesten opgeheven, publieke zenders vermindert en kaalgeplukt en musea geruïneerd. Allemaal ‘linkse hobby’s’ volgens de regering. Hervormen betekent dat je de dingen gestructureerd aanpakt en niet zomaar 200 miljoen euro wegneemt en de kunstensector het maar moet zien op te lossen. Kunst en cultuur is onze identiteit en die mogen we niet zomaar te grabbel gooien voor Brussel.

Alles aanpakken!”

Als je een grote wil worden in de entertainmentindustrie, neem alles aan wat je op je pad krijgt. Het zijn misschien wel rotklussen, maar ze helpen je niet alleen ervaringen op te doen, ook leren ze je mensen en allerlei handige trucjes kennen. Alleen zo kom je hoger op, niet door je blind te staren op die éne positie die je wilt bereiken. 

[IEMES-week] Opdracht 1 – Gastcollege Leon van der Zanden


Het gastcollege van Leon van der Zanden was het eerste van de IEMES-week.  Het onderwerp van dit gastcollege was passie. Er werd geen overkoepelende monoloog gehouden, dit college gebeurde volledig op basis van vragen uit het publiek, wat vooral bestond uit eerstejaarsstudenten van IEMES.

Het merendeel van het gastcollege ging over zijn eigen motieven om het werk te doen wat hij nu doet. Voor hij stand-upcomedian werd, studeerde hij Theatersport en vond zichzelf daar niet zozeer grappig, maar anders. En anders zijn, is wat je juist doet opvallen.

Ook had hij het over zijn theaterwerk en over het reilen en zeilen van de cabaretindustrie. Zo werkt bijv. iedere cabaretier met een scriptschrijver  die al dan niet verhalen voor hun verzint. Ook werkt hij soms solo. Bij beide werkwijzen hoort het “filteren” van grappen erbij, al dan niet met scenarioschrijver en/of publiek. Muziek is een sterk onderdeel en terugkerend element in zijn shows. Muziek is immers sterker dan woorden, het is een spiegel van pure emotie en daarom onmisbaar bij het vertellen van verhalen. Ook de welbekende recensies kwamen ter sprake; Leon’s laatste show werd de grond in geboord door de critici, maar dat vond hij helemaal niet erg. Integendeel, een slechte recensie laat je ophouden met krampachtig met de ‘mode’ mee te lopen, maar juist voor jezelf te gaan werken. Laat een stukje van jezelf zien in de shows, dat is wat de mensen aanspreekt.

Ga nooit voor succes, maar doe de dingen die je wilt bereiken, omdat jij daar passie voor hebt. Als je je hart blijft volgen, kom je elke keer weer voor verrassingen te staan. Belangrijk is ook dat je soms even afstand neemt van je passie, zodat je weer tot rust kan komen en weer nieuwe frisse ideeën de ruimte geeft. Ga bijvoorbeeld een eindje lopen in het bos of ga naar een gezellig centrum.

Maar wat je ook doet, nooit stoppen. Als je een passie hebt, moet je ervoor gaan en laat niemand je van de wijs krijgen dat het onzin is of onhaalbaar. Het belangrijkste is dat je in het leven doet wat je leuk vindt.